Carbidkanon site van het Carbid Team IJlst - Wat is Carbid - Carbidkanon site van het Carbid Team IJlst - carbidkanon.com

Ga naar de inhoud

.

Wat is nou Carbid.

Carbid word in een fabriek gemaakt en is ontdekt in 1892. Carbid heeft de formule (CAC2) en is zeer explosief dan andere gassen. Om te zien hoe Carbid word gemaakt moet je deze pagina van  www.carbidbus.nl opzoeken. Daar staat het juiste verhaal met plaatjes erbij. Carbid word met Cokes en verbrande kalk in een elektrische oven gemaakt. Door de elektriciteit ontstaan er allemaal kleine kamertjes met daarin acetyleen gas en het word carbid. Als je er water opgooit dan smelt de brok en opent het de kamertjes zodat de acetyleen gas kan ontsnappen. Je kan carbid kopen bij veel dealers uit alle provincies en zijn te vinden bij ons op de website. Carbid kan je wel goed bewaren voor het volgende jaar als je het maar luchtdicht en droog bewaard. Leg je het in een emmer en in een vochtige ruimte dan zul je de volgende jaar alleen maar en hoopje kalk overhouden en het gas is weg.

.

Carbid kan gevaarlijk zijn als je er niet voorzichtig mee omgaat of er niets van weet.Er zijn een aantal punten die je moet onthouden als je voor het eerst gaat carbid schieten. 


Gebruik nooit een doorgeroeste buis of melkbus. Bij een doorgeroeste melkbus kan de bodem er uit knallen en bij een doorgeroeste buis kan het open scheuren. 


Gebruik dik plasticzeil om je carbidbus af te sluiten. Met een sjorband kun je het zeil strak om de bus trekken. Wij halen bij een boer altijd kuilzeil en meestal kun je dit gratis krijgen en het is veiliger dan een ijzeren deksel.


.

Een ijzeren deksel zoals een melkbus deksel, word altijd met een hamer of moker er op geslagen.
Dit is gevaarlijk, en als je daarmee een vonk veroorzaakt, dan kan het goed mis gaan, en de hamer of moker moet van een rubberen dop zijn voorzien, of nog beter nog een grote houten hamer gebruiken.
Gebruik je wel een ijzeren deksel dan moet je altijd achter de melkbus blijven als je hem er op slaat.

Laat jonge kinderen nooit alleen carbid schieten want carbid is absoluut geen speelgoed !.
De meeste jongeren onderschat hoe explosief acetyleen gas is.
In 2010 waren een paar jonge knapen in Friesland aan het carbidschieten met een melkbus.
Door hun stoer doenerij zetten ze de bus op de kop.
Doormiddel van vuurwerk probeerden ze de bus te ontsteken met tot gevolg, een van de jongens kreeg vol de bus tegen zijn hoofd en belande zwaar gewond in het ziekenhuis.


.

Carbid ongelukken

Bron: nos.nl - 30 Dec 2013
In Barneveld is een jongen ernstig gewond geraakt bij het carbidschieten. Het slachtoffer werd geraakt door een melkbus waarin carbid tot ontploffing was gebracht.
De jongen is met een traumahelikopter naar het ziekenhuis gebracht. Bijzonderheden over zijn leeftijd, woonplaats en de aard van zijn verwondingen wil de politie nog niet bekendmaken.

In de sloot
De politieagenten die op weg gingen om de ouders van de jongen op de hoogte te stellen, raakten betrokken bij een ongeluk en belandden in een sloot. Zij konden op eigen kracht de auto uit komen en aan wal klimmen.

Melkbussen
In delen van Nederland is carbidschieten een oudejaarstraditie op het platteland. In een weiland worden melkbussen met carbid gevuld en afgesloten tot ontploffing gebracht. Met een oorverdovende knal vliegt de deksel vervolgens van de melkbus. Ook gebeurt het geregeld dat de hele bus uit elkaar knalt.

-------------------------------------------------------------------------

Carbid ongelukken

Bron: Foknieuws.nl - 31 Dec 2010
Een 15-jarige jongen uit Donkerbroek is vrijdagmiddag zwaargewond geraakt bij het carbidschieten in zijn woonplaats. De jongen kreeg een hele melkbus in zijn gezicht. Hij is naar een ziekenhuis gebracht. Volgens een politiewoordvoerder zag het er ernstig uit.

Het incident vond omstreeks 13.30 uur plaats op de Schoolstraat in het Friese dorp. De jongen was daar met drie vrienden carbid aan het schieten.

De jongens hadden de melkbus die ze gebruikten voor het carbidschieten op de kop gezet. Aanvankelijk lukte het niet een explosie te bewerkstelligen, waarop het slachtoffer bij een gaatje in de melkbus een vuurtje hield. Daarop kwam de bus volgens de politiewoordvoerder met een enorme kracht naar boven en werd de jongen door het gevaarte in zijn gezicht geraakt.

De vrienden van het slachtoffer zijn enorm geschrokken, vertelt de zegsman. Zij krijgen slachtofferhulp aangeboden.

-------------------------------------------------------------------------

Bron: De Telegraaf - 31 Dec 2009
Zwaargewond bij carbid schieten EEFDE -  Bij een ongeluk tijdens het carbid schieten is een 54-jarige man uit Eefde ernstig gewond geraakt. Hij is in kritieke toestand naar het ziekenhuis vervoerd. Dat meldt de politie van Noord- en Oost-Gelderland.

De hulpdiensten ontvingen rond kwart voor vijf de melding over het ongeluk. De man was tijdens het carbid schieten bezig met het aanwakkeren van een vuurkorf en gebruikte daarbij een fles butagas gevuld met zuurstof. Deze fles is geƫxplodeerd.

De man raakte daarbij zo ernstig gewond, dat hij zijn onderbeen kwijtraakte. Hij is in kritieke toestand naar het ziekenhuis in Deventer vervoerd. Er waren meerdere omstanders bij maar behalve de man raakte verder niemand gewond.

-------------------------------------------------------------------------

Carbid ongelukken

Bron: Endandit.nl - 31 Dec 2007
Jochie van negen schiet met carbid eigen hoofd aan gort

Er is weer bijna een vuurwerkdode. Ditmaal is een boerenzoontje het slachtoffer geworden van een agressieve melkbus vol carbid.

Het negenjarige jochie kreeg maandagmiddag in het plattelandsgehucht Kampen het deksel van een melkbus vol exploderend carbid recht in zijn gezicht.

Hoe het ongeluk kon gebeuren is nog onduidelijk. Het jochie was met een groepje boerenzoontjes in de leeftijd van negen tot elf jaar al de hele middag traditioneel aan het carbidschieten.

Hij ligt in het ziekenhuis en zijn toestand is kritiek. Mocht hij komen te overlijden dan staat de vuurwerkdodenteller alweer op twee.

Ab Klink en GroenLinks hebben nog geen verbod op carbid voorgesteld maar dat kan nooit lang duren.


-------------------------------------------------------------------------

.

Terug naar de inhoud