Carbidkanon site van het Carbid Team IJlst - Ronald Mak uit Obdam - Carbidkanon site van het Carbid Team IJlst - carbidkanon.com

Ga naar de inhoud

.

Hoe bij mij het carbidvirus toesloeg. - Ronald uit Obdam - Gastknaller 2007 - 2008 - 2009 - 2010 - 2011 - 2012

Dat is nog niet zo lang terug, halverwege januari 2006. Ja, het moet altijd eerst ergens fout gaan wil het je interesse wekken. Zo ook bij mij, het ging hier in de buurt ook fout, en ben mij toen gaan verdiepen in carbid.Ik wist ook wel dat carbid schieten met melkbussen gedaan werd, maar hier in noord holland hoorde je er niet zoveel van. Dus ik op internet aan het zoeken, en kwam al gauw op allerlei sites van carbid teams. Daar zag ik ook het Sjap kanon van Ruben uit Goor, een rechte buis van 64 liter, met elektrische ontsteking.

.

Het schijnt dus dat een klein vonkje de boel al doet exploderen. Zo ongeveer begin februari had ik mijn kanon af, een stalen buis met 44 liter inhoud, met druk piëzo en een soort van tuimelaar erop en een stuk touw eraan en bougie. Ik meteen uitproberen, carbid in een bakje water erbij bal erop ff wachten…….. flop. Ik kreeg geen knallen maar alleen maar van die rare vlammen uit die pijp. Ik dacht dat moet anders, ik ga een vergasser maken zodat ik de hoeveelheid gas veel beter kan regelen, en zo krijg je ook geen rotzooi in de pijp.

.

Eerst een prototype gemaakt van pvc pijp, en ja hoor, de eerste 5 knallen oorverdovend hard.Nu kan pvc niet zo goed tegen de hitte die ontstaat bij de reactie van water op carbid, dus daarom een vergasser van staal gemaakt.

.

Eerst een van 1,4 liter, carbid in een blik, de deksel erop water 25 cc erin spuiten, dat is precies genoeg voor een 50 liter kanon, dan staat de drukmeter op 7 bar en dat is ongeveer 8 liter gas. Voor een goede knal moet je 1/6 gas vullen.
Hier 2 jaar mee geknald te hebben wilde ik een groter kanon.

.

Eerst de vergasser maar eens aanpassen, van 1,4 liter naar 4,1 liter, zo heb ik bij 8 bar 32 liter gas en kan ik een groter kanon vullen.

.

De werking gaat als volgt !.
Je neemt een blik en deze doe je vol met carbid brokken.

.

Die zet je in de vergasser. Schroef de deksel erop en spuit er water in 50 cc.

.

Dit laat ik 1 minuut staan, en als de druk meter dan op 4,2 bar staat dan heb ik genoeg gas om mijn Donderbuis te vullen. Dit kan ik een keer of  5 doen voor ik de vergasser weer open maak, dan zet ik en ander blik met carbid weer in de vergasser water erbij en gassen maar. En dat blik wat ik eruit gehaald heb klop ik de brokken schoon en gebruik ze weer opnieuw. Ik heb de vergasser getest op 10 bar en dan lekt hij nog niet.

.

Toen een gastank op de kop getikt, na wat zagen, boren, slijpen en lassen heb ik hier mijn Donderbuis deze tank is 85 liter + een toeter erop van 10 liter = 95 liter en afdichten met een pedaalemmerzak komt er weer 10 liter bij =105 liter, daar moet 16,5 liter gas in en dat is ongeveer 4,2 bar op de drukmeter. Mijn kanon is luchtdicht er kan dus geen gas ontsnappen, en met de vergasser probeer ik ook zomin mogelijk gas te laten ontsnappen, waardoor ik het carbid optimaal gebruik.

.

Wat ik ook kan doen met de vergasser is thuis vullen met carbid en water.

Het kanon en de vergasser in de auto leggen, ergens heen rijden waar ik wel kan knallen, kanon uitladen en afdichten, gas uit de vergasser erin laten lopen,vergasser weer in de auto zetten, even snel een dreun geven, kanon weer in de auto en wegwezen.

Ik wil natuurlijk wel dat het nog te tillen is. Ik vind natuurlijk niet alleen de dreunen die eruit komen mooi, maar ook het maken van een kanon vind ik machtig om te doen.

Zo ben je er mooi mee bezig en kan je 1 keer in het jaar los en dan moet alles wel goed gaan.  

vrgr - Ronald uit Obdam.


.

Wat heb je nodig, een piëzo, een bougie, een stukje koperen pijp rond 12 mm, een knelkoppeling van rond 12 mm naar rond 15 mm

.

Boor de knelkoppeling door met een 12 mm boor zodat het pijpje er door heen past.

Boor een gat in de buis (kanon) zodat het schroefdraad van de knelkoppeling rond 15 mm door het gat past, en draai de knelmoer goed vast.

.

Als de buis te dik is kan je ook een stalen pijp nemen met het zelfde schroefdraad als de knelmoer rond 12 mm. En las deze op je kanon vast.
Zaag of vijl aan het stukje pijp een smal puntje waar de vonk heen slaat.

Zet de bougie vast in het pijpje met tape en knijp het pijpje iets bij elkaar zodat hij niet kan verschuiven. Druk de knelring over het pijpje zodat je die met de knelmoer rond 12 mm vast kan zetten. Zo kan je de bougie altijd van buiten af los draaien.  Kit de andere kant van het pijpje dicht en laat dat drogen.

.

De piëzo vast zetten op een stuk hout en een tuimelaar er boven waar een touw aan vast geknoopt kan worden. Monteer dit op je kanon, sluit het goed aan dan moet het wel lukken.

.

Terug naar de inhoud